Δυστηχώς τα ακάρεα βρίσκονται παντού μέσα στο σπίτι μας… στο στρώμα μας, στο μαξιλάρι μας, στον καναπέ και το σαλόνι μας, στις μοκέτες και τα χαλιά μας, σε ταπετσαρίες, κουρτίνες ,χνουδωτά παιχνίδια και γενικά μέσα στην ζωή μας!
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΚΑΡΕΑ;
Ουσιαστικά τα ακάρεα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ανήκουν στην οικογένεια των αρθροπόδων, την οικογένεια στην οποία ανήκει και η αράχνη και μεταφέρονται παντού μέσω της οικιακής σκόνης! Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η αντιμετώπισή τους γιατί φυσικά δεν είναι ορατά με το ανθρώπινο μάτι καθώς έχουν μέγεθος μικρότερο από ένα χιλιοστό του μέτρου! Συνήθως περιέχονται 100 με 500 ακάρεα ανά γραμμάριο σκόνης, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να φτάσουν και τα 20.000/γραμμάριο! Το ενήλικο άκαρι έχει συνήθως 4 ζεύγη πόδια, όπως τα αραχνοειδή, όμως μερικά είδη έχουν 3 ή και 2 ζεύγη πόδια και μερικά στην ενηλικίωση μένουν με ένα μόνο ζεύγος πόδια!
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
Η παρουσία τους δεν έχει σχέση με το πόσο καθαρό είναι ένα σπίτι, αλλά με τις ιδιαίτερες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν στο περιβάλλον του σπιτιού. Σημαντικό είναι ότι πάντα ζουν και αναπτύσσονται κοντά σε ανθρώπους! Αλλά γιατί άραγε; Γιατί φυσικά τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και τις τρίχες που φυσιολογικά πέφτουν από τον άνθρωπο! Ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού τους είναι: σχετική υγρασία 75% και θερμοκρασία 25-30 οC.
ΑΛΛΕΡΓΊΕΣ – ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές ψάχνοντας πληροφορίες μέσα από το διαδύκτιο, ο κόσμος μπερδεύεται παρά βρίσκει την σωστή λύση στο πρόβλημά του. Αυτό είναι πολύ αρνητικό ειδικά όταν το πρόβλημα έχει να κάνει με θέματα υγείας. Εδώ στηρίζεται και ο βασικός μας λόγος που πάντα προσπαθούμε να λέμε τα πράγματα όπως είναι, απλά και κατανοητά και να είμαστε απόλυτα σαφείς! Παρακάτω λοιπόν αναφέρονται τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν τα ακάρεα στην υγεία μας:
- Αλλεργική Ρινίτιδα
- Πονοκέφαλος
- Φαγούρα
- Έκζεμα
- Δερματίτιδα
- Επιπεφυκίτιδα
- Βλεφαρίτιδα
- Βήχας
- Δύσπνοια
- Αναπνευστικά
- Αλλεργικό άσθμα
ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Ο αριθμός των ακάρεων μπορεί ανάλογα με τις συνθήκες να αυξηθεί ραγδαία όπως πχ σε ένα στρώμα 5ετίας μπορεί να φθάσει από 5.000 έως 15.000 ακάρεα ανά τετραγωνικό εκατοστό στρώματος! Για πρόληψη και άμεση αντιμετώπιση των ακάρεων ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.
- Μείωση της σχετικής υγρασίας στο σπίτι σε <50%. με καλό αερισμό του σπιτιού και τη χρήση κλιματιστικών ή αφυγραντήρα!
- Να γίνεται χρήση σκούπας με ειδικά φίλτρα για το σκούπισμα του σπιτιού τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα!
- Τακτικό σκούπισμα χαλιών. Τα χαλιά ειδικά με χοντρό πέλος δημιουργούν εστίες ακάρεων!
- Τοποθέτηση αντιαλλεργικών φίλτρων σε συσκευές κλιματισμού!
- Να βγαίνει το στρώμα & τα μαξιλάρια στον ήλιο σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το ηλιακό φως είναι ένας πολύ ισχυρός εχθρός των ακάρεων!
- Να αλλάζονται κάθε βδομάδα τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες, ιδίως αν έρθουν σε επαφή με ιδρώτα
- Φροντίστε επίσης να προμηθευτείτε ειδικές θήκες για το στρώμα και τα μαξιλάρια οι οποίες είναι υποαλλεργικές.
- Περιορίστε τα διακοσμητικά αντικείμενα, που μαζεύουν σκόνη και μπορεί να γίνουν εστίες ακάρεων όπως τα λούτρινα κουκλάκια ή οτιδήποτε χνουδωτό!
- Να πραγματοποιείται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο βιολογικός καθαρισμός καναπέ, στρωμάτων και χαλιών από εξειδικευμένο συνεργείο.
Ελπίζουμε μέσα από το άρθρο μας να σας βοηθήσαμε να κατανοήσετε καλύτερα τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τους μικροσκοπικούς αυτούς οργανισμούς! Προστατέψτε την υγεία σας και την υγεία των δικών σας ανθρώπων και ειδικά όταν μέσα στον χώρο υπάρχουν εγκυμονούσες, μωράκια – παιδάκια, άτομα με αλλεργίες και κατοικίδια ζωάκια (σκύλος, γάτα κα)!